Da li ste znali da postoji „Ćilibarska soba“?

Osmo svetsko čudo ili misterija koja traje sve do današnjih dana.

Za vreme vladavine pruskog kralja Fridriha Prvog (početak 18. veka) u jednoj prostoriji palate u Berlinu napravljena je „ćilibarska soba“, umetničko delo enterijera.Čuveni grad na Baltičkom moru Kenisberg  u Pruskoj,a Kaljingrad u Rusiji,oduvek je bio glavni centar za obradu ćilibara.

Naslednik Fridriha Prvog,pruski kralj Fridrih Vilhem (ujak ruske kraljice Katarine Velike),poklanja ćilibarsku sobu Petru Velikom kao znak bliskosti dve zemlje.Do detalja svi elementi u sobi su od ćilibara,pretpostavlja se da je utrošeno oko 4,5 tone.Katarina Velika je postavlja u svoju palatu  u Carskom selu pored Petrograda.Svi elementi od poda,preko zidova do plafona,lusteri,kamini,okviri ogledala,intarzije,lampe,ukrasi,figure,cveće,voće,stolovi,stolice,kutije,šah,bekgemon table…apsolutno sve je izrađeno od ćilibara.Soba je bila ponos ruskog dvora,ali i posle revolucije nijedan deo nije nedostajao.Rusi su ponosni na svoju istoriju.

Drugi svetski rat nam donosi misteriju nestanka osmog svetskog čuda.Prema jednoj teoriji istoričara sa zapada sovjetski vojnici su je zapalili,ali istorija nam pokazuje da se rusi ne odnose baš tako prema svom istorijskom blagu.

Druga verzija koja je podkepljena dokumentima kaže nam da su SS vojnici aprila 1944 odneli sanduke iz Katarinine palate i transportovali ih vozom u Nemačku,gde su ih sakrili.U transportnim sanducima je bila rastavljena ćilibarska soba.Do dana današnjeg se nezna gde je soba sakrivena.Poslenji trag joj je bio u oblasti Ore Mauntinsa u starom dvorcu,koji je bio centralni štab SS jedinica,a danas je ruševina.Kažu da je dvorac bio prepun podzemnih hodnika,koji su se spuštali u veliku dubinu,a Nemci su prilikom povlačenja spalili zamak.

Međutim 2006.godine dvorac dobija nove vlasnike,koji su naravno vršili istraživanja i na dubini od 105 metara naišli na pregradni zid.Kažu da su u toku radovi,ali se za sada ništa nezna.

Sovjetske vlasti su oduvek želele da obnove ćilibarsku sobu,ali…Sa dolaskom Vladimira Putina na vlast pitanje ćilibarske sobe je rešeno.Odlučeno je da se replika famozne sobe napravi do proslave 300 godina od osnivanja  St.Petersburga 31.maja 2003.Tako je i bilo,replika je napravljena od ćilibara,predsednik Putin je svečano otvorio na istom mestu uz prisustvo nemačkog kancelara Gerharda Šredera.

A ko je bio ili će ići u St.Petersburg obavezno treba da vidi tu lepotu i umešnost majstora.

 

.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

5 × two =