Porcelan - JelenaPlus Shop

Porcelan

Porcelan (porculan) je najfinija vrsta keramike, koja se dobija pečenjem na visokoj temperaturi. Bele je boje i poluprozirnog izgleda. Uglavnom se ukrašava i crtežima, pa tako dobija lepši izgled.

Prema temperaturi na kojoj se peče postoje meki porcelan (Meissen), tvrdi iz Istočne Azije i koštani porcelan (dodatak koštanog pepela) koji se pretežno proizvodi u Engleskoj.

Proizvodnja porcelana razvila se u Kini u vreme dinastije Cang VII do X veka, ali pravi porcelan se javlja u vreme dinastije Sung.

U evropi je poznat od XI veka kada je stigao „Putem svile“. Ime mu je dao Marko Polo, jer ga je ova sjajna keramika i glatka belina podsetila na unutrašnjost školjke – PORCELANNA na italijanskom.

Prvi pokušaji proizvodnje porcelana u Evropi počeli su u 16. veku u Firenci (Medici porcelan), ali je 1709. lekar i alhemicar Bottger iz Drezdena usavršio način proizvodnje porcelana, pa je 1710. osnovana prva fabrika u Majsenu.

Značajne fabrike porcelana nastaju u Beču, Minhenu, Sevresu kod Pariza, Worchesteru u Engleskoj, Firenci i čuvena Capodimonte kod Napulja.

Majstori na kvalitetniji porcelan utiskuju ispod glazure oznake proizvođača, potpise majstora, kao i različite oznake da bi se razlikovale radionice.

Neke od poznatih marki porcelana su:

  • Herendy (Mađarska),
  • Hollóházi (Mađarska),
  • Zsolnay (Mađarska),
  • Meissen (Nemačka),
  • Rosenthal (Nemačka)
  • Lomonosov (Rusija)

U našoj antikvarnici u ponudi imamo veliki izbor servisa za ručavanje od porcelana kao i delova poput šoljica ili tanjira.

Ukoliko vas zanima naša aktuelna ponuda ili cena…

Predlažemo ako ste u mogućnosti da posetite našu malu i slatku antikvarnicu koja se nalazi u Sinđelićevoj 6 kod Vukovog spomenika. Pružićete nam iskreno zadovoljstvo a mi ćemo se potruditi da ispunimo očekivanja. Naravno uvek nas možete kontaktirati na email ili telefon 011/2439 600.