Penkala - JelenaPlus Shop

Penkala

Penkalo ili nalivpero je olovka koja sadrži unutrašnji rezervoar tečnog mastila na bazi vode. Trag na papiru se postiže tako što mastilo iz rezervoara stiže do vrha penkala silom gravitacije i kapilarnom pojavom. Za pisanje penkalom potreban je minimalan pritisak.

Punjenje rezervoara sa mastilom može biti ručno (pomoću Pasterove pipete ili šprica) ili putem mehanizma za punjenje koji usisava mastilo preko vrha penkala, tzv. pera. Neka penkala imaju rezervoar u vidu patrone, koja se vadi i zamenjuje drugom kada se potroši.

Najstariji istorijski zapis o olovci poput penkala datira iz 10. veka. Godine 953. Maad al-Muiz, kalif od Magreba, zahtevao je da se napravi olovka koja neće umrljati njegove ruke ili odeću, pa mu je obezbeđena olovka čije mastilo iz rezervoara putuje do vrha pera i koja ne curi.

Nisu poznati detalji izrade ili mehanizma rada ove olovke, niti ima sačuvanih primeraka penkala iz ovog perioda.

A u Evropi tek od 17 veka postoje zapisi o olovkama sa rezervoarom. Tek od 1830 u Birmingemu počinje masovna proizvodnja pera od čelika, tako da postaju dostupna široj javnosti. Ali danas su penkala skoro zaboravljena, svi imamo negde u blizini lako dostupne hemijske olovke, mada nam i one sve manje služe u doba računara i mobilnih telefona.

Ukoliko vas zanima naša aktuelna ponuda ili cena…

Predlažemo ako ste u mogućnosti da posetite našu malu i slatku antikvarnicu koja se nalazi u Sinđelićevoj 6 kod Vukovog spomenika. Pružićete nam iskreno zadovoljstvo a mi ćemo se potruditi da ispunimo očekivanja. Naravno uvek nas možete kontaktirati na email ili telefon 011/2439 600.